ساعت ۱۱:٥٥ ‎ق.ظ روز ۱۳۸٩/٩/٢٢  کلمات کلیدی: ایمنی آشپزخانه

کارشناسان ایمنی، آشپزخانه را یکی از نقاط پرخطر در خانه می‌دانند و توصیه می‌کنند برای کاهش خطرات و پیشگیری از آسیب‌ها و صدمات به ایمنی آشپزخانه توجه شود. وجود منابع حرارتی مانند اجاق گاز و سماور و همچنین وجود لوازم و وسایل برقی در کنار مواد آتش‌گیر مانند روغن‌ها و مواد شیمیایی، حوله‌ها و دستکش‌ها و همه و همه، شرایطی را به ‌وجود می‌آورند که باعث می‌شود کارشناسان ایمنی، آشپزخانه را به عنوان محلی با پتانسیل بالای خطر معرفی کنند. همچنین نگهداری مواد غذایی در آشپزخانه احتمال انتشار و انتقال آلودگی‏های میکروبی را بالا می‏برد. این هفته می‌خواهیم سری به آشپزخانه بزنیم و شرایط پرخطر را شناسایی کنیم و تا جای ممکن این خطرها را کاهش دهیم...
۱) آشپزخانه و خطر بریدگی
▪ مواد غذایی را چه‌طور ببریم؟
مواد غذایی را روی تخته آشپزی مخصوص برش و دور از بدن‏تان قرار دهید. انگشتان‏تان را از تیغه چاقو دور نگه‌دارید.
▪ چاقوهای تیز
همیشه از چاقوهای تمیز و تیز استفاده کنید چون یک چاقوی تیز معمولا ایمن‌تر از یک چاقوی کند است.
▪ چاقو را چه‌طور بشوییم؟
چاقوها و سایر وسایل نوک تیز و برنده را به‌طور جداگانه بشویید. هنگام شستشو چاقو را طوری در دست بگیرید که تیغه از بدنتان دور باشد.
▪ اگر ظرفی در آشپزخانه شکست
در صورت شکستن ظروف، خرده شیشه‏ها را فورا جارو کنید. سپس با استفاده از یک دستمال نم‏دار تکه‏های ریزتر شیشه را نیز جمع کنید. خرده شیشه‏ها را در کیسه کاغذی قرار دهید و در سطل زباله بیندازید.
▪ مواظب دست‌تان باشید
از چاقو به عنوان دربازکن و پیچ گوشتی استفاده نکنید.
۲) آشپزخانه و خطر لیز خوردن
▪ طرز تمیز کردن زمین
در صورت ریختن مواد غذایی روی زمین برای پیشگیری از سرخوردن فورا آنها را پاک کنید. برای پاک کردن از آب گرم و مایع شوینده استفاده کنید و زمین را خشک کنید.
▪ در کابینت‏ها را ببندید
در کابینت‏ها و کشوها را همیشه پس از هر بار استفاده ببندید تا هنگام کار در آشپزخانه به آنها برخورد نکنید.
▪ کفپوش مناسب
برای پیشگیری از سرخوردن و افتادن در آشپزخانه باید از قالیچه‏ها و کفپوش‏های مناسب با ترمزفرش استفاده کنید.
▪ خطر برق‏گرفتگی
برای پیشگیری از خطر برق‏گرفتگی باید آب و مایعات را از جریان برق دور نگه‌دارید.
▪ استفاده از چهارپایه
برای دسترسی به قسمت‏های بالای کابینت حتما از یک چهارپایه مناسب استفاده کنید. استفاده از صندلی و سایر وسایل برای این کار ممکن است به افتادن و سرخوردن منجر شود.
▪ سیم‌ها و پریزها
همواره پیش از برداشتن غذا از توستر و سایر لوازم برقی، ابتدا آنها را از برق بکشید.
۳) آشپزخانه و خطر سوختگی
▪ دستگیره‏های داغ
برای برداشتن ظروف داغ و برداشتن درب قابلمه‏ها و ماهی‌تابه‏ها حتما از دستگیره خشک استفاده کنید و هنگام جا به جا کردن ظروف داغ آنها را از بدن‏تان دور نگه‌دارید.
▪ آستین‏هارا بالا بزنید
هنگام پخت و پز لباس مناسب بپوشید و پیش از شروع آشپزی آستین‏تان را بالا بزنید. لباس‌هایی با آستین بلند و گشاد برای آشپزی و کار با اجاق گاز مناسب نیست.
▪ اطراف اجاق گاز را تمیز نگه‌دارید
کاغذها و کتاب و دستمال و دستگیره و وسایل آتش‏گیر را از شعله‌های اجاق گاز دور نگه‌دارید.
▪ قرار دادن ظروف روی گاز
ظروف را طوری روی اجاق گاز قرار دهید که دستگیره آنها به سمت بیرون قرار بگیرد و روی شعله‏های دیگر اجاق قرار نگیرد.
▪ مواد شیمیایی در آشپزخانه
مواد شیمیایی و شوینده را از دسترس بچه ها دور نگه‌دارید و آنها را در کنار مواد غذایی قرار ندهید. توصیه‌های روی بسته بندی آنها را به دقت بخوانید و در موارد اورژانس طبق دستورالعمل روی برچسب عمل کنید. در صورت بروز مسمومیت فورا با مرکز اورژانس تماس بگیرید.
▪ اگر ظرفی روی شعله اجاق آتش گرفت
۱) با پیچاندن دستگیره پیچ مربوط روی اجاق گاز شعله را خاموش کنید
۲) در را روی ظرف بگذارید.
۳) روی شعله بیکین پودر یا نمک بریزید.
۴) آشپزخانه و ایمنی غذا
▪ نگهداری غذا
اگر می‌خواهید غذاها را به مدت طولانی نگهداری کنید، آنها را در فریزر نگه‌داری کنید. برای استفاده دوباره از دمای اتاق برای یخ‏زدایی استفاده نکنید و غذاهای منجمد را برای خروج از انجماد در طبقه پایین یخچال قرار دهید.
▪ شستشوی دست‌ها
همیشه قبل و پس از آشپزی دست‏ها و تمام سطوح آشپزخانه را بشویید.
شستن دست‏ها با آب گرم و مایع شوینده یکی از مناسب‏ترین راه‏ها برای پیشگیری از انتقال آلودگی و مسمومیت است. دست‏هایتان را پیش از آشپزی، پس از آشپزی و پس از هر بار دست زدن به مواد غذایی مانند گوشت خام بشویید.
▪ دمای مناسب
غذا را در دمای ایمن نگه‌داری کنید. برای اطمینان از پخت کامل غذا از دماسنج‌های مخصوص آشپزی استفاده کنید.
▪ خودداری از نگهداری غذا در دمای اتاق
غذا را پس از کشیدن در ظرف نوش جان کنید. قرار دادن غذا به مدت طولانی در دمای اتاق ممکن است موجب رشد میکروب‏ها و ایجاد مسمومیت شود.
▪ یک دستمال تمیز
پس از هر بار اتمام کار سطح کارتان را با دستمال تمیز کرده و خشک کنید.
از انتقال آلودگی پیشگیری کنید
برای پیشگیری از انتقال آلودگی غذاهایی مانند گوشت خام، میوه و سبزی و نان را جدا از همدیگر نگهداری کنید.