ساعت ٦:۳۸ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: غریبگی ظروف یکبار مصرف با طبیعت:

غریبگی ظروف یکبار مصرف با طبیعت:

انباشته
شدن این مواد در طبیعت به خصوص در پارک های جنگلی و
سواحل ، از نظر دیداری باعث نازیبایی مناظر
و در نتیجه ناراحتی  و کاهش بازدید کننده ها و کم شدن درآمد اقتصادی مناطق می
شود.

        


در
حال حاضر بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای اروپایی با به کار بستن روش های جانشین
سعی کرده اند استفاده از ظروف یکبار مصرف را به حداقل برسانند. کاربرد پلیمرهای
گیاهی جهت تولید ظروف یکبار مصرف وبه کارگیری کیسه
های پارچه ای به جای کیسه های نایلونی در هنگام خرید نمونه ای از این روش ها
است.

هشدار وتوصیه

 

پلی‌استایرن در لیوان‌های آب، کارد، چنگال،قاشق و ظروف غذایی مورد
استفاده قرار می‌گیرند؛ برای مثال در چلوکبابی‌ها ظروفی که به صورت فوم هستند، نوعی
پلی‌استایرن هستند که در ساخت آنها  ازگاز هگزان استفاده می شود. این گاز در دمای 160 درجه آزاد می‌شود، دمای غذای داخل
ظرف 200 درجه است،که گاز همراه با غذا به بدن انسان انتقال می‌ یابد.گاز هگزان عوارضی مانند سر درد را به همراه
دارد.

               
   

در فصل
تابستان خیلی‌ها از بطری‌های یکبار مصرف آب برای تهیه آب خنک از طریق
یخ بستن آب استفاده می‌کنند،ثابت شده است
وقتی یخ درون ظروف یکبار مصرف آب می‌شود از
جداره بطری مواد سرطانزا به درون آب آزاد
می‌شود.

                       

ظروف پلی استایرنی شفاف برای نوشیدنی‌های سرد ساخته می‌شوند و ریختن مواد داغ مثل چایی در
آنها خطرناک است.

  مواد
غذایی داغ در ظروف یکبار مصرف با رنگ روشن و شیشه‌ای به علت ضعیف بودنشان موجب آزادشدن مونومرها (مواد شیمیایی)
می‌شود.

ضرر ظروف یک‌بار مصرف پلی‌استایرن در هنگام مصرف مواد نوشیدنی  اسیدی و چرب مانند
نوشابه و کاکائو، بسیار بیشتر از مصرف چای داغ است.

       

اصولا
ظروف یکبار مصرف برای یک بار استفاده ساخته
شده‌اند زیرا در صورت تکرار شیارهای بسیار
کوچکی که قابل رویت هم نیستند در آنها به وجود می‌آید که علاوه بر مستعد کردن شخص به عفونت‌های دستگاه گوارش به علت آزاد کردن
مولکول‌های آلی و صنعتی به داخل آب یا غذا، انسان را در معرض انواع سرطان
قرار می‌دهند.


 
 
ساعت ٦:۳٧ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: مناسب بودن پلاستیک ها در کاربردهاى غذایى

مناسب بودن پلاستیک ها در کاربردهاى غذایى :

تمامى
پلیمرها از نوع دست اول تا آنهایى که بازیافتى بوده و همچنین ظروف پلاستیکى حتماً
باید قبل از استفاده در صنعت غذایى تحت
آزمون Food grade
قرار بگیرند. این آزمون تحت استانداردهاى اتحادیه اروپا (EEC)
و آمریکایى (FDA)
انجام مى شود. با انجام آزمون هایى که در اداره کل آزمایشگاه هاى کنترل
غذا و دارو نیز قابل اجرا هستند میزان مهاجرت مواد
سازنده پلیمرها به سمت مواد غذایى مشابه سنجیده مى شود. در واقع وزارت
بهداشت مقاومت و میزان مهاجرت مواد سازنده پلیمرها را در حلال ها یا محلول هاى
مشابه مواد غذایى مى سنجد.

 

دلیل اصلی تولید این مواد در کشور به‌رغم زیان‌بار بودن مصرف آنها:

متاسفانه استاندارد ظروف یک‌بار مصرف اجباری نیست، واحدهای
تولیدی می‌توانند بدون مجوز به تولید اقدام کنند. در این زمینه باید تقاضای اجباری
شدن استاندارد ظروف یک‌بار مصرف به مؤسسه ارایه شود تا در این مورد تصمیم‌گیری شود،
اما متأسفانه تاکنون هیچ تقاضایی نشده است.

هم اکنون
پنج هزار کارخانه و کارگاه تولید ظروف یک‌بار
مصرف در کشور وجود دارد، این در حالی است که تنها 300 کارخانه از این تعداد مجوز تولید این ظروف را
دارند و مشخص نیست، مابقی این کارخانه‌ها از چه موادی و چگونه نسبت به تولید
این ظروف اقدام می‌کنند.


 
 
ساعت ٦:۳٦ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: مزایا مهمترین معایب ظروف پلاستیکى

پلاستیک‌ها، پلیمرهایی هستند که از
سنتز مواد اولیه‌ای به نام مونومر تهیه
می‌شوند. مونومرها موادی سمی و برای سلامت انسان مضر هستند؛
در حالی که پلیمرها خنثی هستند و مشکلی ندارند. اما اشکال کار اینجاست که معمولاً
در فرایند تهیه پلیمرها مقداری مونومر باقی می‌ماند. اگر این فرآیند اصولی و مطابق استانداردهای لازم صورت گرفته باشد، مشکلی
برای سلامت افراد به وجود نمی‌آورد. برای همین در استفاده از پلاستیک‌ها به عنوان
ظروف غذا باید بسیار محتاط بود و در ضمن به هرنوع پلاستِیکی نباید مجوز بسته بندی
مواد غذایی داده شود.

 

در حال حاضر به
دلیل استفاده غیرمجاز از پلیمرهاى بدون
پایه food grade در بسته بندى و
نگهدارى مواد غذایى، شناسایى صحیح این محصولات توسط مردم تا حدودى با مشکل روبه رو
شده است. وزارت بهداشت در این راستا سعى کرده است کارخانه هاى تولیدکننده ظروف
یک بار مصرف را از کارخانجات تولیدکننده قطعات پلاستیکى در مصارف صنعتى تفکیک
کند. ضمن اینکه کارخانه هاى تولیدکننده ظروف پلاستیکى براى مواد غذایى باید
پروانه ساخت داشته باشند.

 

مزایا :

1- دارای مقاومت به مواد الکلی
۲-  صرف انرژی کمتر برای تولید
۳-
قابلیت شکل پذیری بالا با گستردگی متفاوت خواص فیزیکی
۴- طرح پذیری
۵- شفاف
بودن

 

مهمترین معایب:

۱ - اشکال در بازیافت آنها و مخاطرات محیط زیست
۲ - انتقال مواد مضر (
مونومر ها) به غذا در شرایط خاص
۳ - قابل استفاده در ماکروویو نمی
باشد.


 
 
ساعت ٦:۳٥ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: ظرف یکبار مصرف +غذای داغ = سرطان

ظرف یکبار مصرف +غذای داغ =  سرطان

استفاده از ظروف
یکبار مصرف خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش
می‌دهد. این ظروف علاوه بر سمی بودن به دلیل آزاد کردن ماده «مونومر استایرن» باعث ایجاد سرطان کبد
می‌شوند.

در ظروف
پلاستیکی یکبار مصرف ماده‌ای سمی بنام دیوکسین
آزاد می‌شود که خطر بروز سرطان به خصوص سرطان
سینه را در زنان افزایش می‌دهد.

 

استفاده دراز مدت ازاین
ظروف باعث مشکلات گوارشی، خستگی و ناراحتی
اعصاب می شود.

 

برای نوشیدنی‌های گرم از لیوان‌های کاغذی یا ظروف پلی استایرنی سفید رنگ و برای نوشیدنی‌‌های سرد از ظروف پلی استایرنی بی‌رنگ و شفاف استفاده
کنند و از ریختن مواد داغ در ظروف یکبار مصرف خودداری کنند.

اگر قرار است
غذاهاى طبخ شده پس از دو ساعت ماندگارى در این گونه ظروف
مصرف شوند باید غذا در شرایط مطلوب یعنى زیر
دماى 14 درجه یا بالاى 60 درجه نگه داشته شود. بهتر است این مواد غذایى را
روى شعله ملایم گاز قرار داد تا از آلودگى ثانوى جلوگیرى شود.

اگر آب بیش از 6 ماه در بطری های آب آشامیدنی نگهداری گردد،
آلوده می‌شود. بنابراین خانواده‌ها باید از استفاده مکرر این ظروف برای نگهداری آب در یخچال خودداری کنند.

 

در دیگر
ایام هم برای نگهداری موادی چون آبلیمو، سرکه و آب
غوره مورد استفاده قرار می‌گیرند. طبیعتاً وقتی برای نگهداری آب استفاده
طولانی مدت از بطری‌های یک بار مصرف توصیه
نمی‌شود

و از همه
بدتر اینکه آنها را جلوی آفتاب می‌گذارند.
حرارت آفتاب ترکیبات خطرناک این ظروف را آزاد می‌کند
و احتمال سرطان‌زایی در مصرف‌کنندگان را بالا می‌برد.‌  

 

اغلب مردم
از این خطرات و موارد استفاده هر کدام از این ظرف‌ها
بی‌اطلاع هستند و لازم است اطلاعات مربوط به موارد مجاز استفاده و ممنوعیت‌های آن به صورت اتیکت روی
محصول درج شود.

بهترین راه حل برای کاهش آلودگی های ناشی از ظروف یکبار مصرف ، فرهنگ سازی
برای استفاده نکردن از آنهاست که پیشگیری یا کاهش مصرف را در پی خواهد
داشت.

}


 
 
ساعت ٦:۳۳ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: ظروف پلاستیکی یکبار مصرف را داخل ماکروفر قرار ندهی

ظروف پلاستیکی یکبار مصرف را داخل ماکروفر قرار ندهید :

از ظروف پلاستیکی در ماکروویو استفاده نکنید به خصوص غذاهای حاوی روغن و چربی ، چون گرما و پلاستیک
و روغن با هم ترکیب شده ، که نتیجه ی آن تولید سم
دیوکسین است ( از ظروف پیرکس و چینی استفاده کنید).

مونومر
آزاد در ظروف‌ یک‌بار مصرف، نوع PVC ، در فرآیند تولید، مقداری مونومر باقی می
ماند که با غذا وارد بدن و به مرور زمان تجمع و از حد تراکم مجاز برای انسان فراتر
می رود. همچنین غذا نباید بیشتر از ۲ ساعت در این
ظروف باقی بماند.


 
 
ساعت ٦:۳۳ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: ظروف چدنی

ظروف چدنی از ظروف تازه وارد بازار است که به دلیل شکل و طراحی آن بسیار پرطرفدار
هستند. چدن با آنکه رسانای حرارتی ضعیفی است ولی به خوبی حرارت را در خود نگه می
دارد و آن را به طور یکنواخت پخش می کند.

 

ممکن است هنگام
پخت و پز مقداری از مواد ظروف چدنی وارد غذا شود که البته از قابلمه جدا نمی شود
بلکه مواد غذایی هنگام پختن در مجاورت با قابلمه، خواص آن را می گیرند. بنابراین
بهتر است از ظروف چدنی بیش از حد استفاده نشود و برای آنکه چدن بر روی مواد غذایی
هنگام پخت تاثیر نگذارد، بهتر است قبل از طبخ غذا تمام سطح داخلی ظروف چدنی با کمی
روغن چرب شود و به مدت دو ساعت به همین حالت باقی بماند تا هم از خراشیدگی و هم از
ایجاد تاثیرات منفی چدن روی بدن جلوگیری شود


 
 
ساعت ٦:۳٠ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: ظروف سنگی جزو ظروف مناسب برای پخت غذا محسوب می شون

در حال حاضر ظروف سنگی بیشتر جنبه تزئینی پیدا کرده است، ولی هنوز هم موارد استفاده از آنها مشاهده می شود. آیا این ظروف برای پخت مناسبند
ظروف سنگی جزو ظروف مناسب برای پخت غذا محسوب می شوند، هر چند این ظروف در حال حاضر چندان مورد استفاده قرار نمی گیرند. این ظروف از نظر بهداشتی سالمند و تغییر در غذا ایجاد نمی کنند.


 
 
ساعت ٦:۳٠ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی:

در حال حاضر ظروف سنگی بیشتر جنبه تزئینی پیدا کرده است، ولی هنوز هم موارد استفاده از آنها مشاهده می شود. آیا این ظروف برای پخت مناسبند
ظروف سنگی جزو ظروف مناسب برای پخت غذا محسوب می شوند، هر چند این ظروف در حال حاضر چندان مورد استفاده قرار نمی گیرند. این ظروف از نظر بهداشتی سالمند و تغییر در غذا ایجاد نمی کنند.


 
 
ساعت ٦:۳٠ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی:

در حال حاضر ظروف سنگی بیشتر جنبه تزئینی پیدا کرده است، ولی هنوز هم موارد استفاده از آنها مشاهده می شود. آیا این ظروف برای پخت مناسبند
ظروف سنگی جزو ظروف مناسب برای پخت غذا محسوب می شوند، هر چند این ظروف در حال حاضر چندان مورد استفاده قرار نمی گیرند. این ظروف از نظر بهداشتی سالمند و تغییر در غذا ایجاد نمی کنند.


 
 
ساعت ٦:٢٩ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: ظروف تفلون یا نچسب، 4 نوع سرطان

اگر چه ظروف تفلون یا نچسب، طرفداران زیادی دارد ولی در مورد مضرات و تاثیرات نامطلوب آن هم صحبت های زیادی می شود. آیا از ظروف تفلون برای پخت و پز غذا، استفاده کنیم یا خیر
مطالعات و تجربیات زیادی در زمینه آسیب حیوانات و خصوصا پرندگان در اثر استنشاق بخارات حاصل از گرم شدن
تفلون وجود دارد.
از جمله در تحقیقی که در آمریکا انجام شده، نشان داده شده است که وقتی دمای ظروف تفلون، از حد معینی بالا برود، در اثر تجزیه لایه پوشاننده آن، حدود 15 نوع ذره بخار سمی آزاد می شود. در تحقیقات انجام گرفته، مشخص شده که یکی از مواد سرطان زای موجود در ظروف تفلون، در موش 4 نوع سرطان شامل سرطان کبد، پانکراس، سینه و بیضه ایجاد می کند.
بر همین اساس می توان احتمال داد که استفاده دراز مدت از این ظروف و مواجهه زیاد با این ماده در انسان نیز چنین اثرات سوئی داشته باشد.
هرچه ظروف با پوشش تفلون، گرم تر شود، احتمال آزاد شدن بخارات سمی از آنها بیشتر است. از سوی دیگر تحقیقات علمی ثابت کرده است که هر چه سن ظروف، کمتر، یا به عبارتی ظرف، نوتر باشد، در صورتی که حرارت زیادی به ظرف خالی داده شود، تاثیرات سوء آن بیشتر است. نکته مهم دیگر این است که باید از بازسازی ظروف تفلون، جدا خودداری کرد، چون نوع ماده مصرفی و نحوه کار مورد تایید وزارت بهداشت نیست.


 
 
ساعت ٦:٢٧ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: ظروف یکبار مصرف، سرطان زاست

این روزها استفاده از ظروف یکبار مصرف، متداول شده است. حتی بعضی خانواده ها برای پخش غذاهای نذری یا در مهیمانی های خود از این ظروف استفاده می کنند باید توجه داشت که استفاده از ظروف یکبار مصرف شفاف و بی رنگ، برای نوشیدنی های داغ مثل قهوه و چای، اصلا مناسب نیست، چرا که حرارت بالا، سبب آزاد شدن بعضی مواد آلی و ترکیبات شیمیایی موجود در دیواره آنها و انتقال آن به نوشیدنی می شود و ورود این مواد و ترکیبات به بدن عامل بروز بعضی از سرطان هاست.

این ظروف توانایی نگهداری رنگ را هم ندارند بنابراین با ریختن غذا و نوشیدنی داغ درون این ظروف، لایه ای از رنگ داخل محتویات، حل و وارد بدن می شود که سرطان زاست


 
 
ساعت ٦:٢٧ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: ظروف شیشه ای و پیرکس، جزو ظروف مناسب برای پخت غذا

ظروف شیشه ای و پیرکس، جزو ظروف مناسب برای پخت غذا هستند، چون مواد اسیدی یا بازی، روی آنها تاثیری نمی گذارد و در اثر حرارت نیز یونی وارد غذا نمی شود.
ظرف های استیل چه تاثیری می تواند بر غذا داشته باشد
این ظروف از ترکیب آهن و فلزات دیگر ساخته شده اند و در هنگام پخت، یونی وارد ماده غذایی نمی کنند! اما باید توجه داشت که از نگهداری غذاهای اسیدی و نمکی برای مدت طولانی در ظروف استیل، خودداری شود


 
 
ساعت ٦:٢٦ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: ظروف مسی، از بهترین نوع ظروف پخت غذا محسوب می شوند

ظروف مسی، از بهترین نوع ظروف پخت غذا محسوب می شوند، البته در صورتی که قلع اندود شده باشند. اگر ظروف مسی به شکل مناسبی قلع اندود نشده باشند و یا از مواد حاوی سرب برای قلع اندود شدن، استفاده شده باشد، این عنصر می تواند پس از ورود به غذا، در دراز مدت سبب ایجاد مسمومیت شود. در صورتی که ظروف مسی، قلع اندود نشده باشد، ورود یون مس به غذا در طولانی مدت، سبب تاثیر نامطلوبی بر احشاء و اندام داخلی بدن شده و ذخیره شدن آن در کبد به مرور به از کار افتادن این عضو، کمک می کند.
به همین دلیل آن را با فلزی دیگر مثل قلع می پوشانند. بنابراین باید در هنگام شستشو احتیاط کرد که این لایه از بین نرود یا خش بر ندارد. از سوی دیگر مواد اسیدی یا غذاهای ترش، سبب از بین رفتن لایه رویی ظروف مسی می شود بنابراین هر چند وقت یکبار، باید این ظروف، قلع اندود شود.
در حال حاظر ظروف ملامین چندان مورد استفاده قرار نمی گیرند.آیا این ظروف برای سلامتی، مشکلی به وجود نمی آورند، به ویژه که گفته می شود ملامین های رنگی برای سلامتی مضرند، چون به مرور زمان، رنگ های آنها وارد غذا می شوند
اگر فرآیند تولید این ظروف، علمی و اصولی باشد، مشکلی برای سلامتی افراد به وجود نمی آورد. لعابی که برای محافظت روی ملامین پوشانده می شود، بسیار نازک است. بنابراین باید مانع از بین رفتن آن شد تا میکروب وارد ظرف نشود. به دلیل نفوذ میکروب، استفاده از ملامین های ترک دار و کهنه توصیه نمی شود.
اگر این ظروف، سالم باشد و لعاب آنها هم از بین نرفته باشد، غذاهای ترش و اسیدی هم نمی توانند تاثیری بر آن داشته باشند


 
 
ساعت ٦:٢٦ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: ظروف لعابی یا سفالی برای پخت غذا، تا چه قدر مناسبن

ظروف لعابی یا سفالی برای پخت غذا، تا چه قدر مناسبند
* ظروف سفالی بدون لعاب برای نگهداری یا پخت غذا مورد استفاده قرار نمی گیرند، چون دارای خلل زیادی می باشند که سبب نفوذ و باقی ماندن غذا در آنها می شود. اگر پایه رنگ هایی که برای این ظروف به کار می رود، حاوی فلزات سنگین مثل سرب باشد، استفاده از آنها برای سلامتی مضر است و باعث کند ذهنی، افسردگی و بعضی مسمومیت های درازمدت دیگر می شود. ظروف لعابی زردرنگ که در قدیم از آنها استفاده می شد، بهترین نوع این ظروف برای پخت و پز و نگهداری غذا هستند. ظروف سرامیکی هم نوعی از ظروف سفالی می باشند که اگر از لعاب مناسبی برای آنها استفاده شده باشد، هیچ مشکلی برای پخت و پز ندارند.


 
 
ساعت ٦:٢٥ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٢/٢/۸  کلمات کلیدی: استفاده از ظروف آلومینیومی/ کم خونی

آیا استفاده از ظروف آلومینیومی برای پخت غذا، سبب کم خونی می شود
- استفاده طولانی مدت از ظروف آلومینیومی برای پخت مناسب نیست، چرا که این ظروف با آزاد کردن یون آلومینیوم در غذا، سبب انتقال این یون ها به بدن می شوند و در دراز مدت می تواند مشکلاتی برای بدن، از جمله کم خونی، ایجاد کند.

ظروفی که در آشپزخانه عمدتا به آن »روحی« می گویند که بعضا با »رویی« اشتباه می شود، عمدتا از جنس آلومینیوم هستند. اگر ظرفی واقعا از جنس روی باشد، خروج یون های روی از ظرف و ورود آن به غذا، باعث جبران کمبود روی در بدن می شود و برای ما مفید خواهد بود. ولی یون های آلومینیوم این خاصیت را ندارد. بهتر است از ظروف آلومینیومی برای پخت غذاهایی استفاده شود که نیاز به مدت زمان پخت کمتری دارد. از سوی دیگر سبزیجات برگی و غذاهای اسیدی یا نمکی اگر در ظرف آلومینیوم پخت شوند میزان زیادی آلومینیوم را به خود جذب می کنند در نتیجه آلومینیوم بیشتری وارد بدن می شود که مضر ا